Centrul de Studii și Consultanță Sociologică desfășoară în perioada iulie 2023 – septembrie 2024 un studiu la nivel național privind emigrația. Urmărim să observăm și analizăm atât cauzele cât și efectele acestui fenomen, plecând de la premisa că ce mai importantă resursă a unei localități și a unei țări sunt chiar locuitorii acesteia.

Studiul privind emigrarea este un complex de cercetări sociologice care urmăresc fiecare câte o dimensiune a fenomenului atât din perspectiva cauzelor cât și din perspectiva efectelor produse. Emigrația a afectat semnificativ piața muncii din România în ultimii 30 de ani, lăsând sectoare întregi de activitate fără potențiali profesioniști sau meseriași, având astfel impact economic negativ atât la nivel național cât și la nivel local.

Studiu privind stadiul și evoluția ocupațională în localitățile mici ale României
Fenomenul emigrării din ultimii 30 de ani în România a deteriorat semnificativ potențialul uman, iar acest fenomen a afectat mai multe sectoare de activitate, lăsându-i pe agenții economici fără capital uman profesionalizat, iar în unele situații pe reprezentanții administrației fără profesioniști de care sistemul public are nevoie pentru a deservi populația în diverse arii de servicii.

Premise

Din România au emigrat în ultimii 30 de ani peste 3.600.000 de locuitori, majoritatea în grupul de vârstă 18-60 de ani, adică din segmentul de populație activă.

Pe lângă emigrarea școlară, fenomen ce a afectat și afectează potențialul uman din sfera elitei științifice și de cercetare, România a exportat populația activă ocupată, atât muncitori necalificați, cât și muncitori calificați în varii meserii și profesii extrem de necesare la nivel local, la nivel de comunitate, cu impact atât la nivel local și regional, dar și la nivel național.

Perioada de desfășurare: Septembrie 2023 – Septembrie 2024
Aria: studiu național
Data raport final: 15 Septembrie 2024 (estimat)