Centrul de Studii și Consultanță Sociologică are în portofoliu mai multe studii în desfășurare, efectuate în parteneriat sau în regim propriu. Acoperim o gamă largă de studii sociologice, studii de piață, sondaje de opinie, studii despre familie și populație, studii privind emigrarea, studii demografice avansate.

Centrul de Studii și Consultanță Sociologică desfășoară în această perioadă la nivel național un studiu privind cauzele și efectele emigrării în localitățile mici din România:


Emigrarea populației din localitățile mici ale României. Cauze și efecte


Perioada de desfășurare: Iulie 2023 – Septembrie 2024
Aria: studiu național
Data raport final: 15 Septembrie 2024 (estimat)

Studiul este un complex de cercetări sociologice avansate pornind de la factorul demografic, menit să genereze direcții de dezvoltare a localităților pe termen scurt, mediu și lung. Am demarat studiul pornind de la premisa că populația este cea mai importantă resursă a unei localități și că declinul demografic este principalul factor de stagnare sau involuție a unei localități pe termen lung. Lucrarea este compusă dintr-o baterie de studii sociologice, pornind de la studiu privind percepția calității vieții, studiu privind potențialul uman și regenerarea habitatului uman, studiu privind stadiul și evoluția ocupațională, precum și studii privind percepția de către populație a exercițiului administrativ la nivel local și central.

În fază de demarare avem alte trei studii la nivel național:
Progresul educațional al copiilor a căror părinți sunt plecați în străinătate
Interiorizarea dinamică a conceptelor de masculinitate și feminitate în registrul sexului opus
Dinamica mobilității urban rural. Costuri ascunse