Dacă Guvernul României a întreprins mai multe demersuri privind stoparea, încetinirea sau reversarea fenomenului emigrației, politicile publice la nivel local sunt extrem de puține. Având în vedere că decizia emigrării este una individuală, a persoanei care decide să-și caute rostul în altă țară, politicile naționale sunt supuse efectelor perverse, având în vedere distanța mare dintre autoritate și cetățean. Prin urmare considerăm că seturi de politici publice ale unei autorități mai apropiate de locuitori ar putea avea un efect pozitiv.

Autoritățile locale pot și ar trebui să se implice în crearea de politici publice la nivel local privind încetinirea, stoparea și reversarea fenomenului emigrației. Sunt localități în România care au reușit.

Însă înainte de a genera politici publice, trebuie să înțelegem mecanismul procesului, cauzele. De asemenea foarte important este să măsurăm efectele emigrării. Politicile la nivel local ar trebui să fie foarte specifice. Tocmai în asta constă eficiența lor. Politicile locale privind emigrația sunt corelate cu dezvoltarea economică a localității, însă nu sunt substituite de aceasta. Pe de altă parte sunt o condiție a dezvoltării, căci nu poți dezvolta o localitate fără locuitori, fără profesioniști, fără servicii, fără a o utila cu întreg spectrul de personal care asigură o calitate a vieții ridicată.
Pentru detalii suplimentare vă rugăm să ne contactați.